ÇIRALI, KEMER İLÇESİNE BAĞLI ULUPINAR KÖYÜNÜN MEVKİİDİR. OLİMPOS BEYDAĞLARI MİLLİ PARKI SINIRLARI İÇİNDE YER ALAN ÇIRALI, ÜÇ KİLOMETRE KUMSALIN OLUŞTURDUĞU SAHİL ŞERİDİNDE KORUMA ALTINDAKİ DENİZ KAPLUMBAĞALARININ (CARETTA CARETTA) ÜREME ALANIDIR. KUMSAL DENİZDEN İTİBAREN YUMUŞAK BİR EĞİMLE YÜKSELMEKTEDİR. HER İKİ UCUNDA KAYALIKLARLA SINIRLANMIŞTIR. GENEL OLARAK, İNCE TANELİ KUM YAPISINA SAHİPTİR. KUZEYİNDE SADECE KIŞ AYLARINDA AKAN BİR DERE YATAĞI VARDIR. GÜNEY UCUNDA İSE ANTİK OLYMPOS KENTİNİN İÇİNDEN GEÇEREK KÖYE GELEN DERE DENİZE ULAŞIR. BÖYLECE, ÇIRALI KUMSALI GÜNEYİ OLİMPOS DERESİ İLE OLİMPOS VE ÇIRALI OLARAK İKİYE AYRILABİLİR.
ULUPINAR DERESİ VE KANYONU, LİKYA YOLU, OLYMPOS, YANAR TAŞ’LA BİRLİKTE, SEDİR ORMANLARI, YAYLALARI İLE 1. VE 2. DERECEDEN DOĞAL VE TARİHİ SİT ALANI KORUMA STATÜLERİ SAYESİNDE YAKINLARDAKİ BENZER ALANLARDA OLUŞAN BÜYÜK ÇAPLI TURİZM VE YAPILAŞMADAN UZAK KALMIŞTIR.
2000 YILINDA KURULAN ULUPINAR ÇEVRE KORUMA, GELİŞTİRME VE İŞLETME KOOPERATİFİ, YÖREDE EKOLOJİK TARIM VE BUNA BAĞLI TURİZM FAALİYETLERİNİ GELİŞTİRİRKEN AYNI ZAMANDA BURADAKİ DOĞA KORUMA ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜYOR. YÖRE HALKI GEÇİMİNİ GENELDE PANSİYONCULUK VE KÜÇÜK ÇAPLI TARIMSAL İŞLETMELERDEN SAĞLIYOR. YÖREDE TİPİK AKDENİZ İKLİMİ HAKİM. KIŞIN ISI NEREDEYSE SIFIRIN ALTINA HİÇ DÜŞMÜYOR. UZUN BİR BAHAR DÖNEMİNİN ARDINDAN, OLDUKÇA SICAK BİR YAZ (TEMMUZ VE AĞUSTOS’TA 45 DERECE) HÜKÜM SÜRÜYOR.
MİTOLOJİK ÖYKÜSÜ
YUNANİSTAN’A BAĞLI ARGOS’TA, BELLEROPHONTES ADLI TANRISAL GÜZELLİKTE BİR DELİKANLI YAŞARMIŞ. UÇAN AT PEGASOS’A SAHİP OLMAYI ÇOK İSTEDİĞİNDEN DAĞ BAYIR DEMEDEN GÜNLERCE PEGASOS’UN PEŞİNDEN KOŞTURMUŞ AMA MUVAFFAK OLAMAMIŞ. BİRGÜN TANRILAR, RÜYASINDA, UÇAN ATA NASIL SAHİP OLABİLECEĞİNİ BİLDİRMİŞLER. O DA TANRILARIN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE ATIN SU İÇTİĞİ BİR ANDA KENDİNE VERİLEN ALTIN GEMLE ATA SAHİP OLMAYI BAŞARMIŞTIR.
ANCAK BELLEROPHONTES BİRGÜN YANLIŞLIKLA BİRİSİNİ ÖLDÜRÜR. BUNDAN DOLAYI ARGOS’TAN AYRILIP TİRYNS KRALI PROİTOS’UN SARAYINA SIĞINIR. KRALİÇE BU YAKIŞIKLI GENCE ÇOK GEÇMEDEN AŞIK OLUR. ONUNLA SEVİŞMEK İSTER. FAKAT BELLEROPHONTES KONUK OLDUĞU EVİN SAHİBİNE SAYGISIZLIK ETMEK İSTEMEZ VE KRALİÇENİN ARZUSUNU GERİ ÇEVİRİR. KRALİÇE DE KOCASINA YALAN SÖYLEYEREK GENCİN KENDİSİNİN ZORLA KOYNUNA GİRMEK İSTEDİĞİNİ İLERİ SÜREREK ONDAN İNTİKAM ALMAK İSTER. KRAL ÖFKELENİR İSE DE KONUĞUNU ÖLDÜRMEK İSTEMEZ VE ONU ÖLDÜRTMEK İÇİN KAYINBABASI OLAN LYKİA KRALINA BİR MEKTUPLA BİRLİKTE GÖNDERİR.
BELLEROPHONTES LYKİA’YA ULAŞIR. KRAL ONU XANTHOS NEHRİ YAKININDA KARŞILAR VE DOKUZ GÜN MİSAFİR EDER. DOKUZUNCU GÜNDE DAMADININ GÖNDERDİĞİ MEKTUBU ALIR VE ÖLDÜRÜLMESİ GEREKTİĞİNİ ANLAR. ANCAK O DA ÖLDÜREMEZ VE KHİMAİRA’NIN ÖLDÜRMESİNİ İSTER. BÖYLECE ONDAN KURTULMAYI DÜŞÜNMÜŞTÜR. KHİMAİRA ÖNÜ ARSLAN ARKASI YILAN, ORTASI KEÇİ OLAN VE AĞZINDAN ALEVLER SAÇAN GARİP BİR YARATIKTIR. BELLEROPHONTES TANRILARIN İSTEĞİ VE KANATLI ATI PEGASOS SAYESİNDE KHİMAİRA’YI YERE SERER. KRAL, BELLEROPHONHES’E DAHA BİRÇOK ZOR İŞLER VERMİŞSE DE O HEPSİNİN HAKKINDAN GELMİŞTİR.
BUNUN ÜZERİNE KRAL ONUN TANRI SOYUNDAN GELDİĞİNE İNANARAK ONA BİRÇOK ARMAĞANLAR VERİR VE KIZIYLA EVLENDİRİR. BELLEROPHONTES POSEİDON SOYUNDAN GELMEKTEDİR. BU EVLİLİKTEN ÜÇ ÇOCUĞU OLUR, BUNLARDAN KIZI LAODAMEİA, ZEUS İLE SEVİŞİR VE BU SEVİŞMEDEN SARPEDON DOĞAR. SARPEDON BÜYÜYÜNCE LYKİA KRALI OLUR. TROYA SAVAŞINA KATILIR.
BEN TA UZAKLARDAN GELDİM YARDIMA ANAFORLU XANTHOS’TAN GELDİM, UZAK LYKİA’DAN…..
DİYEREK SAVAŞTA GERİ KALANLARA ÇIKIŞIR VE BİRÇOK KAHRAMANLIK GÖSTERDİKTEN SONRA AKHİLLEUS’UN SİLAHLARIYLA SAVAŞAN PATROKLOS TARAFINDAN ÖLDÜRÜLÜR. SON NEFESİNİ VERİRKEN DE VAZİFESİNİ GLAUKOS’A DEVREDEREK ÖLÜR. ZEUS OĞLUNUN ÖLÜSÜNÜ LYKİA’YA GÖTÜRMESİ İÇİN APOLLON’A EMİR VERİR.
İŞTE BÖYLECE YER ALTI YARATIKLARINDAN TYPHON İLE EKHİDNA’NIN BİRLEŞMESİNDEN DOĞAN KHİMAİRA, BUGÜN ÇIRALI VE YANARTAŞ DENİLEN OLYMPOS’TAN GÖRÜLEN DAĞDA YAŞARMIŞ. BELEROPHONTES’İN UÇAN ATI PEGASOS’A BİNEREK ÖLDÜRDÜĞÜ KHİMAİRA SON NEFESİNİ VERİRKEN BİLE AĞZINDAN ALEVLER ÇIKIYORMUŞ. BUGÜN TABİİ GAZLARIN KAYALAR ARASINDAN ÇIKIP YANMASI İŞTE BU EFSANE İLE BİRLEŞTİRİLİR.